LÆS: Victor B. Andersen's Maskinfabrik

ÆSTETIK: Vaporwave- / Chillwave-looket

540b0a29856031-561cae68795b51

Billede af Aaron Campbell

Jeg elsker æstetiske stilarter. Siden jeg var barn, har jeg jævnligt fundet en ny subkultur eller et nyt look at blive betaget af. Lige nu er jeg obsessed med vaporwave, som er en afart af chillwave fra firserne. Det er firserretro blandet med asiatisk futorisme blandet med klassisk kunst, og det er jävla kult. Hvis du ikke lige forstår hvad jeg mener, så bare rolig. Det skal nok give mening.

Det vigtige er at vide, at stilen er selvironisk og afslappet, og at du som vaporwave-dyrker skal kunne være chill mens du lytter til musik, og ser på memes og kunsthistorie. Altså en blanding af ekstrem ungdomskultur og det finkulturelle.

Her er alt du skal vide, for at leve vaporwave-livsstilen!

 

Tøjet / stilen

Hvis du har kigget på en hvilken som helst butik der er rettet mod “alternative typer”, har du nok opdaget en t-shirt med en mælk og noget japansk skrift, eller måske et overeksponeret billede. Disse retro-futuristiske stilelementer er i virkeligheden vaporwave-stilen, der er blødt over i andre subkulturer.

Det nemmeste er nok bare, at vise jer stilen, og så kan I danne jer jeres egne holdninger:

fashionvapor

Det er paint-krakeleret pastel og farvet hår. Japanse skrifttegn, internetkultur og grids.

1. Blazer fra Helene Berman ~ 2. Strømper fra ASOS ~ 3. Strømper fra ASOS ~ 4. Kasket fra ASOS ~ 5. Ur fra Nixon ~ 6. Solbriller fra Jeepers Peepers ~ 7. Bikini briefs fra Bonds ~ 8.Hvid t-shirt fra ASOS ~ 9. Sort t-shirt fra ASOS ~ 10. Taske fra Fjällräven ~ 11. Pink hårfarve fra Manic Panic ~ 12. Lilla hårfarve fra Manic Panic ~ 13. Taske fra Ted Baker

Et andet eksempel, som rammer æstetikken spot on, er et billede fra min instagram, som jeg tog af min kærestes nyfarvede hår. Der er det altså både selve håret, men også den grungy billedæstetik jeg bruger som eksempel her.

haar

 

Musik

Chillwave er som hovedpunkt en musikgenre. Derfor udspringer vaporwave altså af musik, men har udviklet sig til så meget mere.

Musikken for de to kulturer overlapper i stor stil, da det er drømmende, chill musik, men vaporwave har tendens til at være mere elektronisk, og ofte laver folk musikken små-ironisk.

Det mest kendte vaporwave nummer, som har haft utroligt mange spin-offs og remixes, selvom det faktisk selv er et remix,  er リサフランク420 / 現代のコンピュー af Macintosh Plus. Bare ved titlen får man allerede en idé om, at det her er en genre der ikke tager sig selv særligt seriøst. Lyt til det her:

 

Afsluttende

Det her var bare et hurtigt overview, over en subkultur jeg synes er cool. Der er sikkert en masse jeg ikke ved om den, og noget jeg måske har misforstået, men alt i alt håber jeg, I føler jer inspirerede. Jeg kan selv godt lide at inkoorporere forskellige elementer i min egen stil, uden at gå all in på en bestemt æstetik. Og derudover er det jo bare super sjovt at dykke ned i et nyt emne, eller en ny måde at tænke og være på!

Tak for at læse med

Husk at følge mig på BlogLovin, så du ikke går glip af et opslag!

Billede fra neologist.blogs.wm.edu

2 kommentarer

 • ベンジャミン/84 (Benjamin)

  Rart at se en med-Fynbo (det er løgn, jeg bor på Sjælland nu) med samme obsession for vapor- og chillwave. Lad os spille OutRun på Amiga en dag, og lytte til HOME – Resonance en dag på vores Walkmans, mens vi tager en vadetur mellem palmerne i neonskæret. Bum.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Johanne Gul

   Jeg er faktisk sjællænder, der bor på Fyn, så det er der en smuk balance ved! Jeg er glad for, at min overfladiske gennemgang er godkendt af en ekspert ~ !

   Siden  ·  Svar på kommentar

Kommentér

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LÆS: Victor B. Andersen's Maskinfabrik