KUNST: Hvass & Hannibal

Eksamen uden stress!

thesis

skaermbillede-2016-03-09-kl-12-36-21

Jeg afleverer altid mine eksamensopgave i god tid. Jeg laver bare ikke særligt gode opgaver under stress, uanset hvor mange gange jeg fortæller mig selv det modsatte.

I Gymnasiet afleverede jeg altid i sidste øjeblik, og det var altid noget stresset møg. Nogle gange brugte jeg nærmest mere tid på at stresse og tænke “åh nej, den skal snart afleveres”, end jeg rent faktisk brugte på at skrive. Nu holder jeg fri hver aften, og afleverer alligevel tidligt.

Mit trick? Planlægning. (Ja, jeg lyder som TV-reklame, er det ikke irriterende? Jeg er lidt af et nedladende røvhul, men jeg styr på mit shit)

I onsdags fik jeg udleveret opgavebeskrivelsen til min litteratureksamen. Det var en 5-dages opgave, dvs. den skulle afleveres mandag, men jeg blev allerede færdig med den fredag. Det lyder måske som om jeg har arbejdet super hårdt, men nej. Jeg startede hver dag med at skrive kl. 12, og så stoppede jeg, når jeg ikke gad længere, hvilket ofte var efter to-tre timer. Derefter holdt jeg fri og spillede Skyrim.

Det jeg har gjort er, at jeg

  1. Har lagt en minimumsplan.
  2. Har sat en timer.

Til hver dag har jeg planlagt, hvad jeg minimum skulle lave. Mange laver den fejl, at de skriver “skriv mindst to sider” eller “skriv hele analysen”, men man skal holde det realistisk. Min planlægning har lydt sådan:

  • Onsdag: Skriv disposition, prøv at skrive
  • Torsdag: Skriv noget, find kilde
  • Fredag: Skriv noget, find kilde, skriv kilde ind
  • Lørdag: Skriv noget, ret
  • Søndag: Ret

Hver eneste dag klarede jeg, det jeg forventede jeg ville, og endte også ofte med at gøre meget mere. Det gør altså at jeg får den positive følelese, af at være godt igang med opgaven, og at det motiverer mig til at skrive videre. Hvis jeg havde planlagt noget urealistisk, kunne jeg meget nemt bare have endt med at være skuffet over, ikke at være nået længere.

At sætte en timer er en anden rigtigt god måde at komme igang. Jeg bruger en hjemmeside der hedder Pomodoro, og sætter så en 25-minutters timer til, derefter må jeg holde en pause så lang tid jeg har lyst til. Jeg behøver derved ikke at skrive i de 25 minutter, men jeg skal bare være igang med enten at læse en kilde, skrive eller tænke over opgaven. 25 minutter er en meget overkommeligt tid, så det er nemt at tage sig sammen til, og det smarte er at trackeren ikke siger en lyd, når den er færdig. Man skriver bare, og engang imellem tjekker man lige sin internetbrowser, for at se om man må stoppe. Det der så ofte sker, er at man kommer så godt igang, man glemmer at tjekke.

Hvis du har brug for ekstra undervisning op til dine eksamener, så tilbyder GoKarakter lektiehjælp med et tilpasset forløb efter dine behov.

Jeg håber det går godt med jeres egne eksamener, hvis I har sådan nogle, og ellers må I jo huske mit indlæg til sommers!

God jul og held og lykke!!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Kommentér

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KUNST: Hvass & Hannibal