Nu som foredragsholder

Valg: De mærkeligste lokalpartier

blogvalg

I dag er der valg. Jeg har for længst brevstemt, men selvom jeg ikke har været ude ved stemme-skraldespanden i dag, så følger jeg selvfølgelig ræset online. Jeg er fra Sjælland, men bor på Fyn, og zapper derfor meget rundt på DR’s kort for at se hvordan mine nuværende og tidligere nabobyer stemmer. For at underholde mig selv mens jeg venter på, at Skælskør bliver talt op, har jeg underholdt mig selv ved at sende sjove partinavne til min veninde. Det gav mig en idé. Nemlig at skrive dem ned og rent faktisk undersøge, hvad der ligger bag de mærkelige navne.

Så mens vi venter på resultaterne, får I her: En liste over interessante partinavne, og en sætning om deres mærkesager!

Jeg vil lige sige, at jeg selvfølgelig ikke kalder alle disse navne mærkelige. Dette er mere bare en nysgerrig undersøgelse af lokalpolitik som koncept.

Jeg starter fra toppen, da jeg tænker, at det bliver mere og mere underligt jo tættere, man kommer København.

 

 

Region Nordjylland

Nordjylland havde skuffende nok ikke noget underligt. De var hovedsageligt tværpolitiske decentraliseringspartier. Til gengæld havde de “Dit Jammerbugt”, som jeg troede var sjovt, indtil jeg fandt ud af, at kommunen hed Jammerbugt. Close enough!

 

Region Midtjylland

 • K, K1, K2

Holstebro kommune har tre partier, der har valgbogstavet K. K1 er et parti ved navn ‘Fælleslisten’, K er ‘Fælleslisten/Kristendemokraterne’ og K2 er ‘Kristendemokraterne’. Men der hvor det bliver mærkeligt, er når man kigger på tallene. K2 har 0,8 % stemmer, K1 har 0,4 og liste K har 0.1! Dvs. at der rent faktisk er folk, der i forvirring, ikke specificeret deres K, og derved har stemt på noget ikke-eksisterende! Kom igen, Holstebro!

 

 • Sammenholdet

Jeg kan ikke finde anden information om sammenholdet, end at det er et rødt enmandsparti, men det er da for nuttet et navn! (Jeg håber ikke, at jeg lige har kaldt en eller anden sexist el.lign. for nuttet…)

 

 • Jørgensenlisten

Jeg må bare citere Jan Jørgensen i et interview med Stiften:

“Hvorfor netop dette parti?”

“Fordi jeg stiftede det”

 

 • “Jeg siger ikke, at jeg er den bedst egnede …”

Hernings parti Handikapdemokraterne har et noget interessant valgprogram. Partiet er i sig selv selvfølgelig ikke mærkeligt, men valgprogrammet har en lidt atypisk udtalelse.

Under hovedpunkter, er den første sætning: “De Ældre & handicappede trænger til et talerør i byrådet. Jeg siger ikke, at jeg er den bedst egnede, men jeg har modet til at stille op”. Det at starte sit valgprogram ud med at tale sig selv ned har jeg aldrig oplevet før!

Det følges op med et “gå aldrig tilbage til en fuser”, en heftig kritik af Venstre, og en reference til noget kaldet Biblioteksskandalen. Okay, Herning. Jeg er interesseret.

 

 • Defensiv Midt

Hvad skal de i defensiv mod? Hvad oplever man i Randers? Jeg aner ikke, hvad Defensiv Midt i Randers står for! Jeg må citere Amtsavisen: “Det var ikke muligt at få en kommentar fra Defensiv Midt om listens politik”. Og alligevel kan jeg se, at de ved mange valgsteder er fører over både Alternativet og Enhedslisten! De må have nogle meget effektive valgplakater. (Eller også kan man finde ud af ting, hvis man orker læse mere end de to øverste resultater, høhø)

 

Region Syddanmark

Sønderjylland

 • Antimarxisterne

Antimarxisterne er én mand! Han har tilmed ret ekstreme holdninger. Han siger, “at inden for den marxistiske ideologi så vil man gerne underminere nationalstaten, homogeniteten og familiestrukturer. Det vil jeg gerne modvirke. Helt konkret kunne det være ved at lave en mandelejr på enten Mandø eller Langeland, hvor vi prøver at værne om familiemæssige ideer. Mænd bliver kørt ud på et sidespor af singlemødre og karrierekvinder”. Jeg er mundlam. Ironisk nok var der Enhedslisten-reklamer over alt på JydskeVestkystens side, da jeg læste artiklen.

 

 • Sammenhold, Forandring etc.

Jeg kan selvfølgelig ikke finde disse partier uden en grundig eftersøgning. Det er for meget arbejde! Kan vi ikke blive enige om, at man skal finde på et lidt mindre generisk navn fra nu af? Jeg kalder jo heller ikke et parti “Michael Jackson”, for jeg vil gerne have, man kan finde det på Google.

 

 • Slesvigsk Parti

I Sønderjylland render det Slesvigske Parti og laver grænseoverskridende arbejde. Som jeg har forstået det, så handler det om fx at gøre vejskilte tyske, så det tyske mindretal kan føle sig hjemme.

 

 • Robin Hood Partiet

Interessant nok, er Robin Hood Partiet ikke rigtigt særligt økonomisk revolutionære eller anarkistiske, som jeg ellers havde forventet. De beskriver selv, at de står “lidt til venstre for midten”, og er højreorienterede, når det kommer til indvandring. De “vil gerne have danskerne først til job og bolig”. Jeg tror ikke, det var det, Robin Hood’s slogan gik ud på. Prøv igen.

 

 • Det Sorte Register

De står ikke på DR’s hjemmeside, men da jeg for nyligt var i Haderslev, så jeg en underlig, sort tegning. Det var en valgplakat for Det Sorte Register. De lokale beskriver partiet, som ‘vagthunde’. Det er en gut, der mener at offentligt ansatte skal overvåges og stilles til regnskab for hver lille fejl, de måtte begå. Det Sorte Register er, kan jeg se, når jeg Googler, en ret underligt opbygget hjemmeside, hvor man kan registrere folk og instanser, man er utilfreds med. Og så har de adresse i Tyskland.

 

Fyn

 • PositivPlus

PositivPlus vil have delt Middelfart i to. Måske er der ved at opstå en Middelfartsk borgerkrig. Vi skal i hvert fald holde øje.

 

 • Højre

Lederen er tidligere Konservativ, så måske Højre rent faktisk svarer til det gamle Højre. Det skal jeg ikke kunne sige.

 

 • Dovne Robert

I husker vel Dovne Robert. Ja, han kapitaliserer på sit 1 minute og fame med sit parti: Dovne Robert. No comments.

 

Region Sjælland

 • Udkantsdanmark

Udkantsdanmark har hjemme både figurativt og nu også bogstaveligt nede på Lolland.

 

 • Guldborgsund

Guldborgsund har som den eneste kommune haft et alternativt parti som absolut sejrsherre. Guldborgsundlisten har vundet 16 ud af 2 områder. De resterende 4 er gået til DF.

 

 • Brobyggerne

I min gamle kommune Slagelse har de brobyggerne. Det er ikke en flok 8.-klassere, der render rundt og er i vejen, men derimod endnu, endnu, endnu et decentraliserende parti.

 

 • Børnenes Parti

Der er noget med Vestsjælland og navne med infantile konnotationer. Børnenes Parti er selvfølgelig et pædagogparti, som sjovt nok udtaler “Det handler IKKE kun om børnene” til Næstved Netavis.

 

 • Demokratilisten / Nær-demokratiet

I Køge er de to alternative partier nært beslægtede. Det føles som om, Demokratilisten kom først, og nogen så sagde “Hvordan kan vi kommunikere, at vi er ligesom dem, men bare tættere på?”

 

 • Stram Kurs

Kalundsborgs Stram Kurs er ikke så sjove som de lyder. Det eneste jeg kan finde om dem, er at de er racister. Meget skuffende. Til gengæld er det andet alternative lokalparti i Kalundborg Mangfoldighedslisten med 14 gange så mange stemmer, så det er okay.

 

 • Levende Landsbyer

Selvfølgelig endnu et tværpolitisk decentraliseringsparti.

 

 • Grundejerne

Grundejerne vil have laver grundskyld. Først tænkte jeg, at det giver mening, når man som kommune ligger tæt på København, så må man opleve nogle absurde boligfænomener, men ifølge en artikel fra TV2 Lorry, har Solrød kommune den laveste grundskyld på Sjælland. ¯\_(ツ)_/¯

 

Region Hovedstaden (og Bornholm, for satan!)

Bornholm havde desværre ikke noget interessant, men jeg synes bare ikke, de skal glemmes!

 • Tryghedslisten

Fuat Yalan, deres spidskandidat, har tidligere været i byrådet for Socialdemokratiet, men “blev smidt ud af partiet grundet en kontroversiel ytring”! — Og så arbejder han som specialist, hvad end det betyder.

Jeg blev selvfølgelig nødt til at grave lidt! Politiken har heldigvis skrevet en artikel om ham. Han har åbenbart sagt, at han vil skyde kinesere – dog figurativt. Han vil skyde dem – også til Kina (?!). Han skrev også “Jeg håber, det bliver 140 grader og alle kinesere bliver brændt, så verden bliver fri for det kineserlort” – på Facebook! – offentligt! Dette vakte åbenbart international opmærksomhed. Jeg ved ikke, hvad han vil være tryg fra med Tryghedslisten, men det kan være, det er det kinesiske folks vrede.

 

 • Folkelisten.dk

Med flere lokalpartier, har jeg haft svært ved at finde overskuelig information, men det er i hvert fald ikke et problem, når man inkluderer sit fulde hjemmesidenavn i partinavnet. Smart, Folkelisten.dk.

 

 • Et Bedre Tilbud

Hvad er det bedre tilbud? Jeg ved det ikke. Det er det der problem igen, med at vælge navne, man ikke kan Google uden at ende på DBA. Kom igen.

 

 • Kærlighedspartiet

Overskriften fra TV2 Lorry “Nøgen cowboy vender tilbage” siger vist det hele. Dog udtaler han, at han ikke behøver lave flere plakater, for folk ved, hvem han er. Det er selvtillid! (Det var nøgenheden selvfølgelig også)

Dog ved jeg ikke hvor optimalt det er, at ingen snakker om hans politikker – alt på nettet handler om hans penis.

 

 • En Død Hest

De har ikke et partiprogram. Altså, de københavnske partier lader ikke engang som om, de mener dette seriøst.

 

 • Hampepartiet

Det handler selvfølgelig om cannabis.

 

 • Valgfest med Mexicansk Tema

De siger det vidst bedst selv: “Hvorfor stemme blankt, når man kan stemme på en fest?” Deres Facebook-side ligner en blanding mellem dadaistiske memes og en reklame for Mexibar. Jeg ved det ikke. Er det at give dem for meget credit at kalde dem et protestparti?

 

En hurtig konklusion om at blive overset

Jeg har lagt mærke til en trend, da jeg kiggede partierne igennem. Jeg har nævnt det nogle gang, at mange, mange alternative partier handler om decentralisering. Denne trend med partier, der vil have opmærksomhed væk fra “den store by” og hen til de mindre. Med nogle er det landsbyer, men med mange, som fx i Slagelse kommune, drejer det sig faktisk om relativt store byer med mange beboere (efter danske standarder), som føler sig overset.

Desværre tror jeg det, at folk føler sig overset, er en gennemborende tendens i verden lige nu – her tænker jeg på mange forskellige aspekter. Folk der føler sig overset, fordi de er minoriteter, mænd der føler sig overset, hvide der føler sig overset, og her det geografiske koncept Udkantsdanmark. Diskursen har ændret sig, og vores verdenssyn har ændret sig. Man kan jo diskutere, om det, at vi har fået værktøjerne til ikke at blive overset (altså sociale medier) er en god ting eller en dårlig ting, men det har i hvert fald ændret verden markant.

Den sidste ting, jeg vil pointere, er den iøjenfaldende forskel, når vi sammenligner de københavnske partier med resten af Danmark.

 

Nu er klokken et om natten, og jeg gider ikke sidde oppe længere, for Odense er stadig ikke talt helt op!

Jeg håber, I har fået stemt, og at I fik, hvad I ønskede. Hav en god dag!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Kommentér

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nu som foredragsholder